PostFrontal Forum
PostFrontal Forum
PF Home | International_Forum | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?


 All Forums
 LK8000 International Support
 Hardware
 BlueFlyVario_TTL_GPS_v12 and LK8000 on kobo
 New Topic  Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

FlyingAl
Pulcino

11 Posts

Posted - 26/08/2018 :  23:31:50  Show Profile  Reply with Quote
I have posted a new knowledge base article about how to change the data rate between the GPS and the Bluefly here:

https://www.blueflyvario.com/knowledgebase/change-the-blueflyvario_ttl_gps_v12-gps-data-rate/
Go to Top of Page

bambuko
Falchetto

United Kingdom
144 Posts

Posted - 28/08/2018 :  09:46:57  Show Profile  Reply with Quote
We have concentrated so far on looking at NMEA logs to see if there was a problem...

I looked at runtime log to try to understand the mystery of two NMEA logs and 2080 date.

quote:

[000014138] . Device A is <BlueFlyVario> Port=/dev/ttymxc0
[000014139] . ComPort 1 Initialize </dev/ttymxc0> speed=115200 bit=8
[000014141] . ComPort 1 Init </dev/ttymxc0> end OK
[000014144] . Device B is DISABLED.
[000014145] . Device C is DISABLED.
[000014145] . Device D is DISABLED.
[000014146] . Device E is DISABLED.
[000014146] . Device F is DISABLED.
[000014148] . ComPort 1 ReadThread : started
[000014701] . LK Battery Manager V1 started, current charge=84%
[000015119] . GCE_STARTUP_REAL
[000015120] . ProgramStarted=NormalOp h8:11:07 (NO FIX)
[000015122] . Free ram=420076 K storage=2935872 K
[000015619] . LoadTask : </mnt/onboard/LK8000/_Tasks/Default.lkt>
[000024119] ... GPS baro source back available h8:11:07 (NO FIX)
[000024605] . First GPS DATE: 2080-1-5 h8:11:07 (NO FIX)
[000036938] . Change GPS DATE: 2080-1-7 h23:59:55 (NO FIX)
[000058954] . Change GPS DATE: 2018-8-6 h19:14:59 (NO FIX)
[000059917] . First GPS DATE: 2018-8-6 h19:14:59 (NO FIX)
[000060902] . First GPS DATE: 2018-8-6 h19:14:59 (NO FIX)
[000130882] . AutoQNH: setting QNH to HOME waypoint <Talgarth> altitude=296 m

[000309834] . Entering shutdown h19:19:09 (UTC 19:19)
[000310996] . Save history to </mnt/onboard/LK8000/_Configuration/History.txt>
[000310997] . SaveRecentList: saved 1 recent waypoints
[000311280] . SaveTask : saving </mnt/onboard/LK8000/_Tasks/Default.lkt>
[000311438] . Stop COM devices
[000311439] . ComPort 1 ReadThread : terminated
[000311554] . Settings for 917 airspaces saved to file </mnt/onboard/LK8000/_Airspaces/AspConfig.LK>
[000311566] . CloseLKAirspace
[000311567] . ComPort 0: status=1 Rx=597727 Tx=6 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311567] . ComPort 1: status=1 Rx=0 Tx=0 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311568] . ComPort 2: status=1 Rx=0 Tx=0 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311568] . ComPort 3: status=1 Rx=0 Tx=0 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311569] . ComPort 4: status=1 Rx=0 Tx=0 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311569] . ComPort 5: status=1 Rx=0 Tx=0 ErrRx=0 ErrTx=0
[000311570] . Finished shutdown h19:19:12 (UTC 19:19)
[000311571] . WndMain::OnDestroy
[000005896] ...Loading default Sound Table :



Perhaps there are some clues?

Edited by - bambuko on 28/08/2018 09:48:00
Go to Top of Page

villamany
Pulcino

Spain
7 Posts

Posted - 24/09/2018 :  20:41:51  Show Profile  Reply with Quote
Hi guys, same issue here on the latest Aura 2ed+BlueFly v12 installs, now seems to works fine at 9600 baud in UART1, however in some early v11 installs i get a pair of kobo hangs at 115200 baud in UART2 so i decided to go down again to 57600 baud on that.

So my preferred setting for both v11 and v12 (and never get a hang since some flying months) is 9600 for GPS/UART1 and 57600 for kobo/UART2 also is a good idea to enable the new startDelayMS parameter for prevent some hangs when you turn on the Kobo and bluefly at the same time. I use a startDelayMS of 5000ms and works perfect.

Thanks for your help.
Go to Top of Page

villamany
Pulcino

Spain
7 Posts

Posted - 01/10/2018 :  20:15:38  Show Profile  Reply with Quote
I just downloaded a IGC file from a friend Kobo with BFv12 and XCsoar without the 9600bps GPS speed change and has several glitchs going from 2000m to 22m altitude in some points, i think this may be the issue for LK hangs. I flew next my friend with the BFv11 (updated with the v12 firmware) and the log is fine without any issue.


https://drive.google.com/file/d/1wwZKOzbX8s1gZ5wTrQT6POpFw3h5_VtY/view?usp=sharing

Edited by - villamany on 01/10/2018 20:17:30
Go to Top of Page

bambuko
Falchetto

United Kingdom
144 Posts

Posted - 01/10/2018 :  21:27:21  Show Profile  Reply with Quote
Well... I have been flying many hours now, since adjusting data rate, and never had any problems.
I still have no clue what causes the original problem - but at least we have solution that works.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
Jump To:
PostFrontal Forum © PostFrontal - La community del Volo a Vela Go To Top Of Page
This page was generated in 0.21 seconds. Snitz Forums 2000

Suggerimenti dello staff:

               

Note legali (italiano):
Privacy Policy Cookie Policy
Legal notice (english):
Privacy Policy Cookie Policy

PostFrontal S.A.S. di Giuliano Golfieri & c. - P.I. 05264240960